Bemutatkozás
Gigantic Blau Kennel

                               

Kiskoromtól a nagytestű kutyák tetszettek. Akkor még nem sok könyvet lehettet kapni a kutyákról. Az egyik ilyen volt a "Kutyakalauz". A mai napig előttem van a kép egy kék kutyáról, aki ül és egy díszes fém nyakörv van rajta. Itt kezdődött a szerelem…

Az első kutyámat a Nagyiregi kennelből hoztam. Goró minden akkori várakozásomat felülmúlta. Sikeres volt a kiállításokon és a karaktere is nagyon passzolt az enyémhez…  ekkor már biztos volt az örök szerelem kizárólag a  dogok iránt. Később lehetőségem nyílt két szukával gazdagítani az "állományom". Akkor már nem volt kérdés, hogy lesz első alom. 2000-ben születettek meg az első "Gigantic Blau" kutyák, több Klubgyőztes és Színgyőztes kutya származott a kennelből az elkövetkező 5 évben. Dion ICh. MultiCh, Évgyőztes és Színgyőztes; Eclipse, aki 2011.ben a komáromi Klubkiállításon Veterán KLGY, Veterán BISS lett. A német bíró elismerése, miszerint a kiállítás legszebben mozgó kutyája volt a 9 éves szuka, külön elismerést jelentett számomra.

Ezekben az években, amikor az internet és a kiállítások révén kapcsolatba kerültem külföldi tenyészetekkel, egyre jobban megtetszettek az elegáns, mediterrán kutyák. Erősebbek és típusban nekem jobban tetszők voltak, mint az akkori hazai kék állomány. Úgy döntöttem, szeretnék ilyen kutyákat a saját tenyészetemben. Néhány év alatt több külföldi kutya érkezett a kennelbe. Az első szériában egy fiatal kék szuka és két felnőtt, kék vonalú fekete dog érkezett a neves olasz "del Nord Ovest" és "della Baia Azzurra" tenyészetekből. A kutyák mediterrán típusa és minősége tenyésztésben mind a kiállításokon meghozta a várt eredményeket. Diletta ICh,MultiCh, Tullnban Európagyőztes és Fajtagyőztes lett; maga mögé utasítva az akkori idők egyik legsikeresebb foltos szukáját és foltos kanját is; mindezt első almának születése után 4 hónappal. A francia klubkiállításon -mely Európa egyik legrangosabb dogos eseménye- 300 kutya közül lett a legszebb. 2004-ben ő volt Magyarország Legeredményesebb Dogja. A kék szuka, Rebecca szintén ICh és több ország championja, Barcelonában Res. Junior Európagyőztes. 2004-ben ő volt az Év Kék Szukája, az összesített versenyben Diletta mögött az év második Legeredményesebb Dogja.

Fekete kanom, Quito több ország Klubgyőztese, a svájci Klubkiállítás Legszebb Kanja, Ich, MultiCh. Utódait a mai napig sikerrel használják a tenyésztésben, kölykei számos külföldi kennel hírnevét öregbítik.

Kis idő elteltével érkezett Feeling, kék kan, szintén a "del Nord Ovest" kennelből, majd Rebel, fekete szuka a "della Baia Azzurra" kennelből végül egy francia import sárga kan, Agar „des Brumes de la Vallee du Cher” kennelből. Mindannyian meghatározó kutyái voltak az elmúlt évek tenyésztésének. Feeling az apja későbbi Európagyőztes, Fajtagyőztes szukámnak, Rebelnek szintén több sikert köszönhetek, ő a Fiatal Európagyőztes kan kutyám anyja, Agar pedig számos champion kutyát adott a dogtenyésztésnek, Finnországtól Dél-Európáig. Az import kutyák kiállítási sikerei után nagy reményekkel vártam az első, tőlük származó alom születését. Quito és Diletta párosításából született meg a "K" alom. A két kutya kombinációja felülmúlta a várakozásaimat és nagyszerű alapot teremtett a későbbi tenyészetem számára. A régi vonalamból származó kutyák eredményei a mai napig fontosak és sokat jelentenek számomra, de valójában ezekkel az import kutyákal kezdődött a Gigantic Blau kennel története. Ők voltak az igazi kezdet.

A K betűs alom kutyái közül talán Kaschmir és Kevin a legeredményesebbek. Kaschmir: Ich MultiCh, EuDDC Győztes, Vice WorldCh, Vice EuCh, sokszoros Klubgyőztes és BIS helyezett. Kevin: ICh, MultiCh, Színgyőztes, szintén sokszoros BIS helyezett. A K betűs alom kutyái számos fiatal és felnőtt championátust gyűjtöttek az évek során. Azon a Danubius Klub kiállításon, ahol  a fiatal osztályban induló Kaschmir lett a kiállítás Legszebb Kék kutyája, két testvérével állt együtt a Best In Show ringben (Kaschmir BISS I, Kevin BISS II és Kyara BISS III) A következő évek két meghatározó kiállítási kutyája a 2006-ban született Legend és a 2007-ben született Usher volt, mindketten Rebecca kölykei. Legend Fiatal KLGY+BISS, majd Európagyőztes és Fajtagyőztes. Usher MutiCh, ICh, sokszoros Best In Show.

A kennel jelenlegi két legsikeresebb dogja Brandon: Fiatal Világgyőztes + Legszebb Fiatal, Fiatal EuDDC Győztes, sokszoros Fiatal Klubgyőztes, Best in Show és Colnce, aki szintén Klubgyőztes, sokszoros Fajtagyőztes, többszörös BISS és BIS

Amikor egy almot tervezek, az elsődleges szempont mégsem az eredmény, fontosabb a szülők összeillő típusa és egészsége. Sok időt töltök azzal, hogy a nekem tetsző fedező kanokról rendelkezésre álló információkat összegyűjtsem és igyekszem azt a kant választani, aki nem csak küllemében, de egészségügyi szempontból is a legkiemelkedőbb. Nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy az összes  saját kutyám egészségügyi szűréseit is elvégeztessem. Úgy gondolom ez a szemlélet is szerepet játszik abban, hogy több tenyészetben is használják a kutyáimat. Az elmúlt években sok kiállításon nyert olyan dog, akiknek szülei tőlem származó kutyák voltak, pld az idei felnőtt Európagyőztes fekete kan vagy a magyarországi felnőtt Klubgyőztes kék kan.

A jövőben is ezt az irányvonalat szeretném követni, hiszen az egészség nagyon fontos szempont ennél a fajtánál; különösen most ,amikor az erősebb típusú kutyák kerülnek előtérbe az elegánsabbakkal szemben. Egy dog akkor igazán szép és látványos, ha a fejtípusán, méretén túl mozgása és teljes megjelenése is kifogástalan, ezt pedig csak egészséges szülőpárokkal lehet hosszútávon fenntartani.

A mérce magas a feladat nem könnyű és még mindig van min javítani, de büszkék lehetünk, most már az egész világon számolnak a magyar kutyákkal. Köszönve ezt jó pár magyar tenyésztő fáradságos munkájának az összes színváltozatban.

                                                                                                  Gigantic Blau Kennel